Mene sisältöön

Toimintopainikkeet

Sisällysluettelo

Pikku apinatkin sairastuu, jos ei niitä rapsuteta - maaseutunuorten kannanotto hyvinvoinnin puolesta

”Ei pienet apinatkaan pärjää, jos ei niitä rapsuteta” - miksi kuitenkin niin usein oma hyvinvointi, parisuhde ja muut ihmissuhteet ovat viimeisiä huolehdittavia asioita maa- ja metsätalousyrittäjän arjessa? Yksinäisyys on riipaisevaa, ja sattuu kipeästi. Jokainen ansaitsee siis tulla rakastetuksi ja hyväksytyksi, olla seurassa ja kuulua yhteisöön.

Kukaan ei pärjää yksin. Sosiaaliset suhteet, verkostot ja joukkoon kuulumisen tunne ovat tärkeitä kaikille. Erityisen tärkeää muiden ihmisten, ystävien ja tuttavien seura on yksinyrittäjille, joilla ei automaattisesti ole työpäivien aikana työyhteisöä ympärillään. Ihmissuhteiden ylläpito vaatii voimia ja panostusta kaikilta, ja usein voimia juuri näiden tärkeiden suhteiden ylläpitoon ei silloin ole, kun niitä tarvittaisiin eniten. 

Maaseutunuorten valiokunta pitää ensiarvoisen tärkeänä useita hyvinvointihankkeita, joita yhteiskunnan tuella on aloitettu viljelijöiden hyvinvoinnin tukemiseksi. Tämä välittämistyö ei kuitenkaan saa jäädä kausiluontoiseksi, vaan sen jatkuvuudesta tulee edelleen huolehtia: Hankkeiden tekemä hyvä työ on saatava pysyväksi ja sitä pitää edelleen kehittää ennaltaehkäisevään ja neuvonnalliseen suuntaan. Hankkeet edistävät omalta osaltaan välittämisen ja puhumisen kulttuuria - kaikesta pitää voida puhua, myös murheista ja riittämättömyyden tunteista. Kaikkeen pitää uskaltaa pyytää apua. 

Maatalousyrittäjyys on sesonkiluontoista ja varsinkin kotieläintiloilla sitovaa. Perhe-elämään ja ihmissuhteisiin em. seikat ovat toisinaan haastavia yhdistettäviä. Maaseudulla elämisen ehdot on siis turvattava, jotta tiloille vastaisuudessakin löytyy jatkajia ja jatkajille puolisoita. Mm. riittävät peruspalvelut, toimivat laajakaistayhteydet ja haja-asutusalueiden yritys- ja yhdistystoiminnan tukeminen ovat oikeita käytännön toimia maaseudun houkuttelevuuden lisäämiseksi työ- ja asuinpaikkoja valittaessa. 

Maaseutunuorten seitsemän teesiä matkalla kohti rakkauden kesää & hyvinvoivaa loppuvuotta

1. Pidä huolta itsestäsi: Huolehdi jaksamisesta, levosta, ravinnosta. Harrasta, tee kivoja juttuja, muitakin kuin töitä.
2. Pidä huolta perheestäsi: ”Muija ja mukulat” eivät ole välttämättömiä pahoja tai itsestäänselvyyksiä. Annoitko aamulla pusun tai kehuitko toista? Kissa ei elä kiitoksella, ihminen vähän elääkin.
3. Pidä huolta ihmissuhteista: Sun kaverit tykkää susta. Usko pois. Soita niille välillä. Sanomatta jääneet ystävälliset sanat harmittavat eniten.
4. Auta viljelemään ja varjelemaan avointa keskustelukulttuuria: Meillä kaikilla on iloja ja suruja, ja ne kaikki ovat kuulemisen arvoisia
5. Lähde pois omista nurkista: Kokoontuuko kylillä sählyporukka? Onko kyläyhdistyksellä talkoot? Järkkääkö MTK retken jonnekin? Jos lehdessä on kutsu tai sähköpostiin tulee uutiskirje, niin kyllä, ne tapahtumat on tarkoitettu juuri sinullekin. Harva meistä on niin ässä, että kotoa noudettaisiin. Tähyä naapurikylään - laajenna Tinderkuplaasi!
6. Uskalla olla oma itsesi: Sinä pärjäät ja oot hyvä. Ihan just tuollaisena.
7. MaNu halaa aina: Riko jää. Karukin keskustelun avaus on parempi kuin hiljainen hyypiö.

Lisätietoja & parhaat vinkit rakkauden kesään maaseutunuorten keskusliiton valiokunnalta:
Jarno Tuominen, pj, p. 044 3522904, jarno.tuominen@paimiolainen.com
Aki Makkonen, vpj, p. 050 3790817, makkonen.aki86@gmail.com
Sihteeri, maaseutunuorten asiamies Heidi Siivonen, heidi.siivonen@mtk.fi, p. 040 5329636

Sivun alkuun