Takaisin Viljelijä 2040 -Sianlihantuottaja Antti

Uutinen

Viljelijä 2040 -Sianlihantuottaja Antti

01.10.2020

Lokakuun maaseutunuorena esitellään sianlihantuottaja Antti Hyppönen. Antti on opiskellut Ilmajoella agrologiksi, ja sukupolvenvaihdos Isossakyrössä sijaitsevalla maatilalla tehtiin vuonna 2018.

Antilla on yhdistelmäsikala, mikä tarkoittaa, että tilalla syntyy porsaita ja siellä myös kasvatetaan porsaita lihaksi. Sikalassa on käytössä vapaaporsitus, mikä tarkoittaa, että emakot saavat porsia vapaana karsinassa. Emakot voivat siis liikkua karsinassa vapaasti porsaiden kanssa.

- Eläinten hyvinvointi on tärkeää, joten sikalaa uudistettaessa oli luonnollista investoida vapaaporsitukseen, Antti kertoo.

Hyppösen tilan pelloilla viljellään ohraa, vehnää, kauraa ja härkäpapua. Tila on omavarainen valkuaisen suhteen.

- Kaikki omilla pelloilla kasvatettu vilja ja härkäpapu hyödynnetään omien sikojen rehuna, Antti selostaa. - Härkäpapu on hyvä lähde sikojen valkuaistarpeelle, ja näin ollen meillä ei tarvita tuontisoijaa valkuaisen lähteenä.

Antti kehittää tilaansa erityisesti digitalisaation ja automaation avulla. Uusi teknologia mahdollistaa myös eläinten hyvinvoinnin paremman seuraamisen.

- Kun pystyy seuraamaan suoraan puhelimesta esimerkiksi ruokintaa, voi olla vaikka pellolta käsin selvillä mitä sikalassa tapahtuu, Antti kuvailee. - Automaation avulla saadaan myös tehostettua omaa työtä, jolloin on enemmän aikaa esimerkiksi miettiä, kuinka kehittää tilaa edelleen.

Antin arkea voit seurata lokakuun ajan maaseutunuorten some-kanavilla Instagramissa (@mtk.maaseutunuoret) sekä Facebookissa.

Tutustu Antin työhön tarkemmin katsomalla esittelyvideo!

Lisätietoja kampanjasta antaa maaseutunuorten asiamies Tiia Kuusela, tiia.kuusela(at)mtk.fi.

 

Maaseutunuorten viestintäkampanjassa Viljelijä 2040 palataan tulevaisuuteen ja kurkistetaan huomisen maaseudun ihmisten arkeen. Nostamme vuoden 2020 aikana esiin tulevaisuuden tekijöitä, uusia innovaatioita ja yhä kestävämpiä menetelmiä. Kiitämme edellisten sukupolvien pioneereja, emäntiä ja isäntiä heidän tekemästään työstä, mutta nyt meidän tehtävämme on tehdä se vielä paremmin.