Takaisin Maaseutunuoret mukana tapaamassa maailman maatalousministereitä Berliinissä

Uutinen

Maaseutunuoret mukana tapaamassa maailman maatalousministereitä Berliinissä

29.01.2024

GAFFA 2024-osallistujat
GAFFA 2024-osallistujat

GFFA Global forum for Food and Agriculture, Saksa, Berliini - Matkarapsa, Katariina Latva

Tammikuun 2024 puolessa välissä järjestettiin Global forum for Food and Agriculture (GFFA) Saksan Berliinissä. Mukaan nuorten viljelijöiden foorumiin haettiin osallistujia myös Suomesta viime syksynä ja näin tieni vei Saksaan viikon reissulle.

Foorumiin osallistui nuoria viljelijöitä yhteensä 19 eri maasta, joten kirjo niin maatalouden, kuin kulttuurien välillä oli laaja. Yhdessä meidän oli määrä saada aikaan “Young farmers statement” eli asiakirja, joka esiteltiin myöhemmin ministerien kokouksessa, jossa olivat läsnä melkein kaikki maailman maatalousministerit. 

Aloitimme asiakirjan kokoamisen pohjatietojen perusteelta. Olimme saaneet linjat GFFA vuoden teeman mukaisesti, joka oli tänä vuonna “Zero Hunger”. Neuvottelut osoittautuivat lopulta todella vaikeiksi ja kestivät odotettua pidempään. Syynä ei ollut se, että moni meistä olisi ollut eri mieltä, vaan niin kutsuttu muutaman ihmisen seinä, johon törmäsimme aina uudestaan ja uudestaan. Näkemyserot, sekä taustaerot saivat välillä tunnelman suorastaan kiehahtelemaan. Erityisesti siitä syystä, kun lopulta selvisi, että muutama osallistuja ei saanutkaan tuloa suoraan maa- tai metsätaloudesta, vaan olivat hakeneet mukaan aivan muun päämäärän kuin nuoren viljelijän mielipiteen ajamiseksi. 

Jouduimme lisäksi myös äänestämään demokraattisen enemmistön toiveesta, tietysti sekin aiheutti harmaita hiuksia. Lopulta neuvotteluissa kuultiin myös todella loukkaavia kommentteja nuoria viljelijöitä kohtaan. Nämä muutaman henkilön esittämät kommentit syvensivät kuilua yhteistyöhön entisestään.

Ainakin näin selkeästi mitä neuvotteluissa ei todellakaan kuulu tehdä ja kuinka neuvottelutilanteisiin ei valmistauduta. Voin rehellisesti sanoa, että kokemuksena tämä avasi silmiä todella paljon. Järkytyksekseni voin lisätä ,että vastaanlaittajat olivat Euroopan kansalaisia. En enää yhtään ihmettele miksi jotkin päätökset junnaavat paikallaan, eivätkä etene. Mietin myös ketkä lopulta istuvat pöydässä tekemässä päätöksiä, jos jo nämä nuorten neuvottelut sisälsivät jotain muuta kuin aitoja nuorten viljelijöiden edustajia.

Matkan positiivinen ja kokemuksellinen anti oli todella mahtava. Neuvotteluissa oli huomattavissa, kuinka samaa mieltä nuoret viljelijät lopulta ovat meitä koskevista suurista kysymyksistä. Liittyvät ongelmat sitten alan jatkuvuuteen, kannattavuuteen, ilmastonmuutokseen tai ajankohtaisiin kysymyksiin. Edes kulttuurien erot eivät luoneet ajatusten välille kuiluja, vaan kohtaamme hyvin samoja ongelmia kaikkialla, mutta ongelmat saattavat vain ilmetä eri muodossa. Opin myös todella paljon eri maiden maataloudesta, päätöksenteosta, politiikasta, luonnonsuojelusta ja tuotteiden markkinoista. Mainittakoot, että mukana olivat edustajat esimerkiksi Arabiemiraateista, Kiinasta ja Ukrainasta, joiden maatalous kiinnosti erityisesti minua. Aikaa jäi tietysti myös kiertää Vihreän viikon- messut, nauttia Berliinin nähtävyyksistä ja viettää aikaa muiden nuorten kanssa, joten matka ei ollut vain tiukkaa edustamista.

Ensi vuonna GFFA pidetään jälleen ja haut aukeavat seuraavalle edustajalle myös Suomesta. Suosittelen ehdottomasti hakemaan mukaan, sillä kokemus on todella mahtava ja antaa lisää ymmärrystä päätöksenteosta, sekä neuvotteluista. Isona plussana tietysti kaikki uudet kontaktit ympäri maailman.

Lisää foorumista alla olevasta linkistä, sekä aikaansaatu asiakirja “young farmers statement”

Young Farmers’ Forum - Global Forum for Food and Agriculture 2024 (gffa-berlin.de)

 

Katariina Latva on maaseutunuorten valiokunnan puheenjohtaja. Keskusliiton valiokunta järjestäytyy vuosittain, pj-nuijan kahvaan Kata tarttui vuoden 2024 alusta. Kansainväliset tehtävät aina vienninedistämismatkoista (Koreaan), kansainväliset ilmastokokoukset (Dubai, COP28) ja pohjoismainen yhteistyö sen eri muodoissaan ovat luontevast osa Katan repertoaaria.