Takaisin Maaseutunuorten valiokunnan kuulumisia

Ajankohtaista

Maaseutunuorten valiokunnan kuulumisia

22.12.2022

MTK:n keskusliiton maaseutunuorten valiokunta tapaa Maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvisen. Valiokunnan perinteisiin on kuulunut vuosittaiset tapaamiset. Tällä kertaa Maalaistentalolla!
MTK:n keskusliiton maaseutunuorten valiokunta tapaa Maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvisen. Valiokunnan perinteisiin on kuulunut vuosittaiset tapaamiset. Tällä kertaa Maalaistentalolla!

MTK-Keskusliiton maaseutunuorten valiokunta linjaa kansallisen ja valtakunnallisen tason maaseutunuorten toimintaa - on kyse sitten edunvalvonnasta tai omasta toiminnasta. Aiheiden kirjo on laaja, keskustelu pyörii edunvalvonnan ajankohtaisista pitkälle tulevaisuuteen, kattaen koko maan tuotannon ja kaikki tuotantosuunnat. 

Viime ajat ja pitkälle kevääseen valiokuntaa työllistää maaseutunuorten oma linjapaperi - joka muodostaa edunvalvonnallista selkärankaa meille kertoa, että millä keinoilla maataloussektori voisi tarjota houkuttelevamman uravaihtoehtoehdon. Valiokunnan kesken tuttavallisemmpi puhutaan raakileesta. (Joka on matkalla timantiksi!) 

Ratkaiseva askel raakileen matkassa on ollut syksyn 2022 syysparlamentti Pirkanmalla. Siellä työskentely muiden maaseutunuorten kanssa on ollut koko valiokunnalle yksi vuoden ehdottomasti merkittävimmistä kokemuksista. 

Raakile on paisunut kuin pullataikinoista parhaat. Siksi sen käsittelyä on lähdetty palastelemaan ja priorisoimaan. Nyt pöydällä olivat keskeisesti hallistuohjelmatavoitteisiin liittyvä kohdat. 

Nyt käytiin siten markkinalainsäädännön, verotuksen, koulutuksen ja hyvinvoinnion kirjauksista raakileessta. Teemojen kautta kokouksesta muodostui myös kolmen juristin kokous. Kiitokset Maire Lumiaholle, Kimmo Tammelle ja Timo Sipilälle. On tässä vain huikea porukka tekemässä käytännön edunvalvontaa järjestössä! 

Nyt luotuojen kirjausten osalta on vielä toinen käsittely 13.-14. tammikuuta, minkä jälkeen ne viedään MTK:n johtokunnan kokoukseen ja strategiapäivään osaksi mm.  hallitusohjelmatavoitteitteista käytävää keskustelua. Tämän jälkeen meillä on käsissämme maaseutunuorten ohjelman ensimmäinen osa. 

Valiokunta päätti myös kokouksessaan, että lähdemme järjestämään poliittisten nuorisojärjestöjen puheenjohtajille paneelia Ystävänpäivälle (14.2.). Tässä paneelissa saamme sitten vielä tuntumaa tulevaisuuden vaikuttajien näkökulmista ja ajatuksista suhteessa näihin tavoitteisiimme. 

Seuraava iso kokonaisuus, jota lähdemme Raakileesssa käsittelemään, ovat tuet. Tähän liittyen päätettiin myös avata alun perin valiokunnalle tarkoitettu nuorten viljelijöden tukia koskeva briiffi kaikille MTK- jäsenille. Lisää briiffistä. 


Kuvassa vasemmalta oikealle: Maaseutunuorten MTK-johtokuntaedustaja Susanna Valtonen, Eteläisten liittojen edustaja Olli Cavén, valiokunnan varapuheenjohtaja Antti Tyynelä, maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen, MHY-edustaja Mikko Tukeva ja valiokunnan vuoden 2022 puheenjohtaja Ville Koivuniemi.  

Valiokunta tapaa vuoden mittaan päättäjiä. Maa- ja metsätalousministerin tapaaminen kuuluu perinteisiin.  Ministeri Kurvista päivitettiin "raakileen" edistymisestä ja tehtiin nostoja juuri nyt polttavista teemoista. Tällä kertaa keskustelua käytiin mm. korkotukilainoista, maksatusaikatauluista ja lunastusalin uudistamistarpeista. 

Ministeri Kurvista ei tietenkään tyhjin käsin kokouksesta eduskuntaan päästetty, valiokunta oli koonnut lahjaksi edustavan tuotepaketin, jossa oli mm. perunoita, mansikkamehua, oman tilan jauhoja.. 

Tässä MHY-edustajamme Mikko Tukeva tarjoilee ministeri Kurviselle pohjalaista sielunmaisemaa. 

 

Valiokunta kokoontuu seuraavan kerran Seinäjoella järjestäytymiskokoukseen. Valiokunnan jättävät Eteläisten liittojen Olli Cavén, Lapin ja Pohjois-Suomen liiton edustaja Aleksi Kortesalmi ja Pir-Var-Sat liittojen edustaja Ville Koivuniemi. Heidän tilalleen valiokuntaan nousevat Niko Rytsä (Eteläiset liitot), Sami Nivala (Lappi ja Pohjois-Suomi) sekä Katariina Latva (Pir-Var-Sat). 

Seinäjoella valiokunta käy keskustelua mm. Ruokaviraston ylijohtajan Matti Puolimatkan kanssa. Maaseutunuorten valiokunta järjestäytyy vuosittain, joten myös tämä on Seinäjoen kokouksessa edessä.