Takaisin Kv-hädelli, eli mitä on maaseutunuorten kansainvälinen toiminta

Ajankohtaista

Kv-hädelli, eli mitä on maaseutunuorten kansainvälinen toiminta

01.01.2024

Maaseutunuoret on Suomen suurin, kaunein ja paras kaveripiiri, eikä meille vain Suomi riitä! Vaikuttamaan pitää päästä EU:ssa ja samalla käydä keräilemässä parhaat ideat myös maaseutunuorten toimintaan. 
Maaseutunuoret on Suomen suurin, kaunein ja paras kaveripiiri, eikä meille vain Suomi riitä! Vaikuttamaan pitää päästä EU:ssa ja samalla käydä keräilemässä parhaat ideat myös maaseutunuorten toimintaan. 

Maaseutunuorten kansainvälinen toiminta jakautuu kahteen eri kokonaisuuteen, toisaalta erilaiset retket ja toisaalla virallisempi - järjestötyöskentelyyn perustuva kokonaisuus. 

Kauaksi on sopiva matka, kun seura on hyvää. Erilaisia ulkomaanreissuja, ikimuistoisia opintomatkoja maaseutunuorten kanssa, on tarjolla melkein joka vuosi. Näitä järjestävät MTK:n liitot ja erilaiset hankkeet. Pisimpään jatkuvana pyörinyt lienee Pohjanmaan alueen tiedonnälkäisten keväiset yhteisretket - ns. KÖSEP- reissut.

Viljelijöiden järjestöllinen yhteistyö (edunvalvonta) pyörii aakkossopassa, joka ensialkuun näyttäytyy hämmentävänä härdellinä. Tässä on koonti niistä järjestöistä tai tahoista, joiden toimintaan maaseutunuoret tavalla tai toisella - osallistuu vuosittain. Valtaosa toiminnasta pyörii MTK:n keskusliiton maaseutunuorten valiokunnan liepeillä, mutta aina satunnaisesti mahdollisuuksia avautuu laajemminkin. 

 

Eurooppa: 
Maaseutunuoret vaikuttavat EU-tasolla CEJA:n, Euroopan nuorten viljelijöiden kattojärjestön kautta. CEJA:n toiminta perustuu pitkälti yhteisten linjapapereiden työstämiseen ja vuoropuheluun EU-vaikuttajien kanssa. Maaseutunuorten edustajana, MTK:n keskusliiton valiokunnan rinnalla, toimii Eeva Linnainmaa. CEJA:lla on omia edustuspaikkoja EU:n komission maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosaston (DG-AGRI) keskusteluryhmissä (CDG-ryhmät). Maaseutunuoret on CEJA:n kautta saanut jäsenyyden viiteen eri ryhmään. CEJA on itsenäinen järjestö, mutta maaseutunuorten lonkerot ulottuvat MTK:n kautta myös COPA-Cogecan toimintaan. (Euroopan viljelijöiden kattojärjestö.) 

 

Muu maailma: 
Globaalilla tasolla viljelijöiden edunvalvonnassa vaikuttaa World Farmers Organisation, eli WFO. MTK on WFO:n jäsen. Järjestö parhaillaan tiivistää ja rakentaa nuoriin kohdentuvaa toimintaa. Vielä ei ole ihan selvillä, mitä kaikkea tämä meille tarjoaa. Maailmanlaajuinen järjestö kuitenkin luo aina mahdollisuuden laajentaa näkökulmaa ja toisaalta löytää yllättäviä samankaltaisuuksia eri maiden nuorten viljelijöiden arjesta ja haasteista esimerkiksi kauppapolitiikkaan, ilmastonmuutokseen tai sukupolvenvaihdoksiin liittyen.  WFO:n johtokunnassa Eurooppaa edustaa Kati Partanen (MTK:n jk). Katin kansainvälinen edunvalvontaura on aikanaan alkanut CEJA:n puheenjohtajistossa. Lähinnä maaseutunuorten toimintaa on WFO:n johtajuuskoulu (WFO Gymnasium), johon Katariina Latva osallistui. Katariina on MTK:n keskusliiton maaseutunuorten valiokunnan puheenjohtaja. Gymnasiumin suurin edunvalvonnallinen teko on etsiä yhteisiä kantoja, joita valmennukseen osallistuvat veivät Dubaissa järjestettyyn Yhdistyneiden kansakuntien COP28- ilmastokokoukseen. 
 

Pohjoismaat: 
Pohjolassa yhteistyö järjestöjen välillä rakentuu NBC*:n varaan. Yhteistyö on mutkatonta ja kivaa. Ajatuksia vaihdetaan ennen NBC:n kesäkokouksia ja usein ennen CEJA:n kokouksia pohditaan valmiiksi pohjoismaisia yhteisiä kantoja. Samoin perinteenä on valmistautua yhdessä valintoihin vaalikoalitiossa. NBC:n alla toimii NYFA, eli Nordic Young Farmers Association, joka ei ole järjestö, vaan verkosto NBC:n jäsenjärjestöjen maaseutunuoria ja niitä nuorten erillisjärjestöjä, jotka eivät NBC:n verkostoon suoraan kuulu (Norjan maaseutunuoret, Norges Bygdeungomslag ja Tanskan Lanbo Ungdom). NBC-NYFA toimintaan osallistuu MTK-keskusliiton maaseutunuorten valiokunnan puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja. 
 

*Pohjolan Talonpoikaisjärjestön Keskusneuvosto NBC on vuonna 1934 perustettu pohjoismaisten tuottaja- ja osuustoimintajärjestöjen yhteistyöfoorumi. Jäseninä ovat Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry, Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC r.f. ja Pellervo-Seura (Suomi), Lantbrukarnas Riksförbund LRF (Ruotsi), Landbrug og Fødevarer (Tanska), Bændasamtök Islands (Islanti), Norges Bondelag ja Norsk Landbrukssamvirke (Norja).