Takaisin Viljelijä 2040 - maanviljelijä Ilmari

Uutinen

Viljelijä 2040 - maanviljelijä Ilmari

01.11.2020

Marraskuun maaseutunuori on Ilmari Hunsa. Ilmari on ollut isäntänä vuodesta 2014, jolloin hänen vanhempiensa kasvinviljelytilalla tehtiin sukupolvenvaihdos. 

- Pelloillani kasvaa syysviljoja, kauraa, öljykasveja, kuminaa, hernettä ja sokerijuurikasta, Ilmari kertoo. - Tällä hetkellä viljelen seitsemää eri kasvilajia. 

Viljelyssä olevat kasvit vaihtelevat hieman vuosittain, mutta Ilmari on suunnitellut peltojen viljelykierron tarkasti. Hän suosii syyskylvöisiä kasveja, jotta pellolla tapahtuisi yhteyttämistä mahdollisimman paljon ympäri vuoden. Kasvivalinnoillaan Ilmari tähtää maan rakenteen eli kasvukunnon parantamiseen. 

- Varsinaisten satoa tuottavien kasvustojen lisäksi panostan niin sanottuihin välikasvustoihin, Ilmari selostaa. - Välikasvit ovat esimerkiksi erilaisia heinä- ja typensitojakasveja, jotka jätetään pellolle kasvamaan talven yli. Kasvit keräävät pellolla olevat ravinteet talteen ja lisäksi parantavat maan rakennetta. 

Maanviljelijän työssä ollaan säiden armoilla, ja jokainen vuosi onkin aina erilainen. Kuitenkin aina keväällä alkaa uusi kasvu, ja se jos mikä on kiehtovaa.  

- Teen tätä työtä, koska haluan tuottaa mahdollisimman suuren ja hyvälaatuisen sadon, Ilmari kertoo. - Tavoitteen saavuttamiseksi hyödynnän uutta tietoa ja teknologiaa työssäni. 

Seuraavana projektina Ilmarilla on panostaa entistä enemmän täsmäviljelyyn, jossa pyritään käyttämään esimerkiksi lannoitteita ja kasvinsuojeluaineita tismalleen kasvien tarvitsema määrä oikeaan aikaan ja oikeassa paikassa.  

- Peltojani on jo nyt tutkittu maaskannerilla, Ilmari selostaa. - Toimenpiteellä pystyy selvittämään esimerkiksi missä kohdissa peltoa on suurin tarve tietyille ravinteille. 

 

Maaseutunuorten viestintäkampanjassa Viljelijä 2040 palataan tulevaisuuteen ja kurkistetaan huomisen maaseudun ihmisten arkeen. Nostamme vuoden 2020 aikana esiin tulevaisuuden tekijöitä, uusia innovaatioita ja yhä kestävämpiä menetelmiä. Kiitämme edellisten sukupolvien pioneereja, emäntiä ja isäntiä heidän tekemästään työstä, mutta nyt meidän tehtävämme on tehdä se vielä paremmin.