null Etäkokouksessa ministerin kanssa suuntaviivoja

Ajankohtaista

Etäkokouksessa ministerin kanssa suuntaviivoja

10.12.2020

Nuorten valiokunnan kokoustiedote 6/2020

Nuorten valiokunta kokoontui etänä 9.12. Päivän agendalla oli suunnitella vuoden 2021 toimintaa, keskustella CAP:sta ja tavata ministeri Leppä.

Lepän kanssa keskusteltiin nuorten tuista, sukupolvenvaihdosten edistämisestä, ajankohtaisista asioista sekä yleisestä keskusteluilmapiiristä. Nuorten valiokunta esitti, että EU-rahoitteisen nuoren viljelijän tuen enimmäishehtaarimäärän nostamista esimerkiksi 150 hehtaariin, sillä nykyinen 90 hehtaaria nykypäivänä joillakin alueilla jo jäämässä pieneksi. Luopumistuen korvaajaa kehitellään aktiivisesti, mutta varmaa esitystä ei vielä ole. Luopujille tulisi tarjota riittävän hyvä kannuste luopua. Yleinen keskusteluilmapiiri koettiin välillä jopa viljelijää tai metsänomistajaa vainoavaksi, ja tällä hetkellä lääkkeenä siihen on sinnikäs asioiden toistaminen. Lue lisää täältä.

CAP:n osalta valiokunta keskusteli nuorten aloitustuista ja niiden kehittämisestä. Keskustelu jatkuu vielä joulukuussakin, ja alkuvuoteen 2021 olisi tarkoitus saada vielä vähän lisää CAP-perehdytystä. Ensi vuoden toimintaa hiottiin myös. Vuonna 2021 pyritään panostamaan mm. metsäasioihin ja positiiviseen ympäristöviestintään. Jäsenhankinta koettiin myös erittäin tärkeäksi, ja erityisesti uusien jäsenten huomioiminen.

Viljelijä 2040 -kampanja on saanut hyvin näkyvyyttä, ja kampanjan päättää joulukuun maaseutunuori Roope Tonteri. Tutustu Roopeen ja muihin tulevaisuuden tekijöihin manujen somessa ja kotisivuilla.

Valiokunnan seuraava kokous on tammikuun lopulla.

 

Tulevat tapahtumat:

tiistaina 22.12. maaseutunuorten joulutulet, ilmoittautuminen auki 17.12. saakka

lauantaina 13.2.2021 kevätparlamentti etänä

syysparlamentin 2021 ajankohta ja paikka varmistuvat alkuvuodesta

 

Lisätiedot:

Seppo Korpi, pj, p. 045 677 7192

Tiia Kuusela, sihteeri, p. 040 532 9636