Back Pehmoilua ja muuta tärkeää sukupolvenvaihdoksista

Uutinen – Maaseutunuoret

Pehmoilua ja muuta tärkeää sukupolvenvaihdoksista

26.09.2022

Omistajavaihdos/ maatilan sukupolvenvaihdos koostuu kahdesta keskeisestä osasta - vaihdoksen teknisestä toteutuksesta, sopimuksista, ilmoituksista, valitusta yritysmuodosta, perhejuridista papereista. Syksyisin sukellamme tähän maailmaan - erityisesti verotuksen näkökulmasta. 

Nyt syksyllä tarjolla on kaikille avoin "vinkki-ilta", tai webinaari,  jolloin tehdään katsaus parhaisiin ja verotuksellisesti edullisimpiin vaihtoehtoihin siirtää varoja seuraavalle toiminnan jatkajalle. Käymme myös läpi tyypilliset omistajanvaihdoksiin liittyvät sudenkuopat. Asiantuntijana MTK:n verojohtaja Timo Sipilä. 

Ilmoittautumiset: 
 28.11. klo 18-20 Maatilan omistajavaihdos- sukupolvenvaihdoswebinaari 

12.12. klo 18-20 Metsätilan omistajavaihdos- sukupolvenvaihdowebinaari 

Lisäksi laajaa keskustelua parhaista toteutusvaihtoedhoista käydään mm. Työtehoseuran ProSPV-hankkeen ohjausryhmän kokouksissa ja MOP- hankkeen puitteissa. MOP-hankkeen piirissä näkökulma laajenee koskemaan kaikkea maaseudun yrittäjyyttä. 
 

Ja mikä oli se toinen keskeinen osa? Ehkä johtajuus ja muutosprosessin hallinta? Sepä hyvinkin, mutta tässä jaossa toinen kokonaisuus on nimeltään Pehmo-SPV

 

Kas, omistajavaihdoksen osapuolina on ihmisiä! Miten usein kuitenkin keskustelemme vain omistajavaihdoksen juridisesta puolesta, veroteknisestä toteutuksesta tai talouslaskelmista? 
Pehmo-SPV kuvaa kaikkea sitä, mitä hyvään omistajavaihdosprosessiin tarvitaan teknisen toteutuksen lisäksi ja rinnalle. 

Maaseutunuorten valiokunta on systemaattisesti pitänyt esillä hyvän omistajavaihdosprosessin merkitystä. Keskustelu ja erityisesti ylisukupolvinen keskustelu, huolellinen valmistautuminen omistajavaihdoksiin, ennaltaehkäisee kipeitä ja alaa raskaasti painavia tilakohtaisia ongelmia. Näillä ongelmilla on pitkäaikaisia hyvinvointi,- ja talousvaikutuksia. Maaseutunuorten valiokunta uskoo vahvasti, että solmuun joutunutta tilannetta kannattaa lähteä avaamaan ja että ongelmien kanssa ei saisi jäädä yksin. Keskustele ja kuulostele, osallistu erilaisiin spv/ ov- tilaisuuksiin ja käytä matalalla kynnyksellä keskusteluun ulkopulista apua. Sitä tarjoaa esimerkiksi Välitä viljelijästä- projekti. 

Keväisin järjestämme sukupolvenvaihdoksen inhimilliseen puoleen ja perhejuridisiin papereihin keskittyvän webinaarin.