null Politiikkaa ja yhteistyökuvioita valiokunnan kokouksessa

Ajankohtaista

Politiikkaa ja yhteistyökuvioita valiokunnan kokouksessa

9.12.2019

Maaseutunuorten valiokunta kokoontui 2.-3.12. vuoden viimeiseen kokoukseensa. Valiokunta tapasi poliittisia nuorisojärjestöjä, ministeri Jari Lepän sekä SLC:n nuorten valiokuntaa.

Ministeri Leppä sekä MTK:n ja SLC:n nuorten valiokunnat
Ministeri Leppä sekä MTK:n ja SLC:n nuorten valiokunnat

Nuorten valiokunta kokoontui 2.-3.12.2019 vuoden viimeiseen kokoukseensa. Keskusteluissa olivat tukivalmistelut ja tulevat tapahtumat. Yksi merkittävimmistä vuoden 2020 tapahtumista on Maaseutuparlamentti, jossa 1.-3.10.2020 nuoret ovat suuressa roolissa, ja sinne on tarkoitus saada yhteistyössä Etelä-Pohjanmaan nuorten kanssa työpaja. Kevätparlamentti järjestetään Tampereella 21.-22.2.2020, ja aihepiireinä on mm. brändääminen ja johtaminen. Syysparlamentti järjestetään 5.-7.11.2020 Helsingin Messukeskuksessa Maatalouskonemessujen yhteydessä.

Varsinaisen kokouksen ohjelmassa oli Kettula-Akatemia poliittisille nuorisojärjestöille, joka kulki tänä vuonna nimellä Kettula-Akatemia goes Simonkatu. Tilaisuus pidettiin Maalaistentalon Venlassa, ja ohjelmassa oli kokkailua ja sen lomassa keskustelua kotimaisesta ruuantuotannosta. Mukana olivat nuorten valiokunnan ja MTK:n asiantuntijoiden lisäksi Anni-Mari Syväniemi Ruokatieto-Yhdistyksestä, ja vieraaksemme saapui edustajia Vihreistä nuorista, RKP-nuorista sekä Perussuomalaisista nuorista. Mahdollisimman pitkälle kotimaisista raaka-aineista valmistetut pitsat ja jäätelö maistuivat hyviltä ja keskustelu ruuantuotannosta oli antoisaa.

Tiistain ohjelmassa oli yhteiskokous SLC-nuorten kanssa sekä maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän tapaaminen jouluglögien merkeissä. Ministeri pääsi saapumaan paikalle tiistain poliittisista käänteistä huolimatta, ja vierailun aikana hänen roolinsa ehti muuttua poliittisesta ministeristä toimitusministeriksi. Siitä huolimatta pysyttiin alkuperäisessä suunnitelmassa, ja sekä MTK:n että SLC:n nuoret ja ministeri keskustelivat päivän politiikan lisäksi myös alkuperäisestä aiheesta, eli tulevan tukikauden valmistelusta. Nuorten valiokunnat laativat Jari Lepälle kirjelmän, jossa oli nuorten terveisiä ministerille. Tapaamisessa keskusteltiin muun muassa Neuvo-järjestelmän kehittämisestä, valvojien ja viranomaisten tulkinnoista sekä sukupolvenvaihdosten helpottamisesta.

MTK:n ja SLC:n maaseutunuorten yhteisessä kokousosiossa vaihdettiin näkemyksiä sekä keskusteltiin mahdollisista yhteistyökuvioista ja niiden toteutuksesta. Nuorten tarpeet tulevalle tukikaudelle olivat pöydällä niin Jari Lepän kanssa keskusteltaessa kuin CEJA:n aiheeseen liittyvän kyselyn täyttämisessäkin. Kokouksessa käytiin myös läpi CEJA:n edustuskuvioita MTK:n ja SLC:n osalta, joihin tulee ensi vuonna hieman muutoksia Heikki Huhtasen jäädessä pois valiokunnasta ja siten jäädessään pois myös CEJA:sta. Uusi MTK:n CEJA-edustaja tullaan valitsemaan uuden nuorten valiokunnan aloitettua toimintansa.