null Valiokunnan suuntaviivoja

Ajankohtaista

Valiokunnan suuntaviivoja

24.2.2020

Nuorten valiokunta kokoontui kevätparlamenttia edeltävänä iltana 20.2.2020 Tampereella. Kokous oli ensimmäinen virallinen uuden valiokunnan kokous, ja asialistalla olikin paljon tulevan vuoden suunnitteluun liittyviä asioita.

Valiokunta suunnitteli vuoden 2020 viestintää ja toimintaa. Kokouksessa ideoitiin viestintäkampanjaa, joka nostaisi nuoria tuottajia positiivisen kautta ihmisten tietoisuuteen. Valiokunta aikoo vuonna 2020 keskittyä avoimuuteen, ja nuorten valiokunnan kokoustiedotteet sekä asialistat tulevat esille maaseutunuorten kotisivuille.

Farmarin yhteydessä perjantaina 3.7. järjestetään maaseutunuorten kesätapaaminen, ja samalle päivälle pyritään saamaan manujen ohjelmaa itse messuille. Syysparlamentti järjestetään Maatalouskonemessujen yhteydessä 5.-7.11.2020 Helsingin Messukeskuksessa. Molemmista tiedotetaan myöhemmin sähköpaimenessa, manujen kotisivuilla ja somessa.

Valiokunnan kansainvälisyysvastaavaksi valittu Ville Koivuniemi oli ensimmäisellä CEJA:n reissullaan Sloveniassa helmikuun alussa. Kokouksessa puhuttivat niin brexit kuin CAP-valmistelukin, ja Sloveniassa tutustuttiin myös paikalliseen maatalouteen ja osallistuttiin työpajoihin, joissa heräteltiin nuorten ajatuksia mm. rahoituskysymyksissä.

Vuoden ensimmäisessä kokouksessa alustettu nuorten valiokunnan CAP-kannanotto MTK:n johtokunnalle viimeisteltiin. Nuoret haluavat ehdottomasti luopumistuelle korvaavan järjestelmän, ja rahoitusta on varmistettava riittävästi sukupolvenvaihdosten toteutumista varten. Valiokunta myös esittää mm. EU:n rahoittaman nuoren viljelijän tuen maksimihehtaarimäärää tulisi kasvattaa, koska nykyinen 90 ha tulee jäämään liian pieneksi tilojen kehittyessä.

Nuorten valiokuntalaiset ovat olleet ja tulevat myös olemaan monessa mukana. Kaisa Pihlaja edustaa nuoria Maa- ja metsätalousministeriön CAP-maataloustyöryhmässä, ja Olli Cavén puolestaan ministeriön maaseuturyhmässä. Puheenjohtaja Seppo Korpi on saanut kutsun mennä puhumaan Kalmarin kiistanratkaisukeskiviikkoon ”Kuka on tosiasiallinen viljelijä?”.